(Alapműveletek 1) Taijutsu

Go down

(Alapműveletek 1) Taijutsu

Témanyitás  Shikaku on Szer. Jún. 30 2010, 01:32

A chakra használatának nem csak egy módja van, azaz nem csak a felszabadított chakra használatával létrehozott technikák léteznek. Erre a legjobb példa a taijutsu; egy olyan chakrahasználati mód, ami nem követeli meg a chakra felszabadítását, hanem szimplán testi gyakorlattal eléri, hogy a testben tárolódó energia közvetlenül áramoljon a felhasználás helyére, így megerősítve, feljavítva a test biológiailag adott képességeit - a ninják között átlagosnak számító több-tízméteres ugrások, a kiemelt fájdalomtűrés, és a napokig tartó feszített iram bírása a testben tárolódó chakra használatának alapvető, ösztönszerűségig szokatott formája.
A taijutsu előnye a folyamatos rendelkezésre állásában és egyszerűségében van, mivel nem feltétlenül kell hozzá külön koncentrációt igénylő chakra felszabadítása, viszont a taijutsuban edzett ninja teste képes bármilyen chakrát befogadni, illetve chakrahasználatát a taijutsuhoz/taijutsuval harmonizálni, mindezt az összes többi technikánál hamarabb. Ezen előnyök miatt a ninják számára általánosan a képzés elsődleges eleme a taijutsu, viszont egyértelmű hátránya, a test sérülékenysége miatt nem sokan viszik tovább tudományaikat és alapoznak taijutsura ninjaéletük során.

A taijutsu továbbá az elsődleges edzési forma a chakra irányításának elsajátításához is; mivel a folyamatos edzéssel a test hozzászokik a kiválasztódó chakra áramoltatásához, már a legkorábbi stádiumban kialakul a chakrahasználókban a testükön keresztülfutó chakrahálózat, ami minden embernél, a test tulajdonságaitól és a követett taijutsu stílusától függően, ujjlenyomat-szerűen változik. Ennek a hálózatnak 361 pontja van, amelyek kritikus pontokként viselkednek:
 1. ezeken a pontokon keresztül összekapcsolódik a test összes vitális része
 2. és ezen pontok lesznek képesek kiválasztani a testen kívülre irányított chakrákat.
Éppen ezért, ezeket a pontokat, a tenketsukat, ha pontos találat éri, megakad a rajtuk átáramló chakra:
 1. így a test az ott átfolyt chakramennyiség használatára képtelen lesz időlegesen,
 2. illetve a pontot érő támadás kiemelkedően roncsoló hatású.

Hachimon Tonkou - Nyolc Kapu Útja

chakrahálózat és a tenketsuk, az előzőek, illetve az organikus test korlátai miatt folyamatosan úgy fejlődnek, hogy a testben áramoltatott, nem felszabadított chakrát csak korlátozott mennyiségben legyen képes átalakítani a test teljesítményének növelésére; addig a mértékig, amíg a test megnövekedett teljesítménye képes fenntartani egy önmagát nem károsító szintet.
A legmagasabb szintű taijutsu használók ezen korlátokat vetkőzik le, amikor éveken át tartó szigorú taijutsu-koncentrált tréningjeik után képesek lesznek elérni, hogy testükben a beidegződött, ösztönös védelmek feloldjanak, így egyre több és több testi, illetve chakraforrást használjanak ki a legnagyobb teljességgel. Ez az eljárás a Hachimon Tonkou - a hátoldala viszont a természetes, ösztönös védelem elhagyása; a test a használó akaratára van bízva, így ha ő nem veszi figyelembe a teste korlátait, könnyedén pusztíthatja el, vagy teheti tönkre magát véglegesen. A Hachimon Tonkou, azaz a Nyolc Kapu Útjának szintjei:
 1. Kaimon (Nyitás Kapuja): a használó képes az izmait azok végső határaiig kihasználni
 2. Kyuumon (Energiák Kapuja): a használó testi energiái saját határai fölé tolják az izmok működését
 3. Seimon (Élet Kapuja): a használó chakratartalékai elkezdenek kiszabadulni a sejtjeiből
 4. Shoumon (Sebek Kapuja): a chakrák felszabadulása olyan mértékűvé válik, hogy sebeket szakít a használón
 5. Tomon (Határok Kapuja): tovább növő chakrafelszabadulás; az izomzat a beleáramló chakramennyiségtől roncsolódik
 6. Keimon (Látás Kapuja): a test teljesen átitatódik chakrával, az kiszabadul a testből, és hat a környezetére is
 7. Kyoumon (Őrület Kapuja): a felszabaduló chakrák drasztikusan károsítanak mindent; a testet és a környékét
 8. Shimon (Halál Kapuja): a test összes chakrája robbanásszerűen felszabadul; amíg kitart a használó bármit képes a puszta érintésével elpusztítani, azonban amint a források kimerülnek a szétroncsolódott test a végét éri

A test chakrahálózata és a tenketsuk-, illetve a nyolc kapu térképe:

avatar
Shikaku
Játékos


Adatlap
Szint: S
Rang: Jounin Hancho
Chakraszint: nem lényeges

Felhasználó profiljának megtekintése http://animecomment.blog.hu/

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.