(Alapműveletek 9) Genjutsu

Go down

(Alapműveletek 9) Genjutsu

Témanyitás  Shikaku on Szer. Jún. 30 2010, 01:33

A genjutsu, a világ legnehezebben elsajátítható chakratudományainak, a speciális chakrairányítási módok egyike, az érzékek irányításának, félrevezetésének művészete, amihez, az előzőekben leírt chakrahasználati ágaktól különböző módon, nem újabb fizikai, vagy biológiai, tapasztalati feltételek szükségesek. A genjutsu az egyetlen olyan jutsuág, amelynek használatához a leggyengébb, legkevesebb chakrával rendelkező shinobi is elég, amennyiben elég intelligens a művészet megértéséhez és alkalmazásához.

A genjutsu elsajátításához számos tudományt kell legalább megérteni, hogy a használó tudja, az általa kiterjesztett chakra, hogyan is éri el a hatását, és érteni kell a chakra precíz irányításához. Meg kell tanulni:
 • chakrát irányítani olyan profizmusal, hogy a kiterjesztett chakrákat látatlanul is össze lehessen kapcsolni a folyamatosan mozgó, élő, saját chakráját használó áldozattal.
 • megfelelő hatásokat alkalmazni, amik képesek átvenni az idegen tenketsuk és chakrarendszer fölötti uralmat.
 • az érzékelést, mint biológiai folyamatot, hogy a befolyásoló hatás elérje az érzékelés módosulását.
 • az érzékelés ösztönös, pszichológiai, és szociális jelenségeit, hogy a hatás ne vesszen el, a technika ne legyen érzékelhető, illetve az eredmény váltsa ki a kellő hatást.
A genjutsu tehát az érzékelés manipulálásán keresztül működik, így minden genjutsunak van meghatározható hatásmechanizmusa, ami azo(ko)n az érzékszerve(ke)n alapszik, amit a használó befolyásolni akar. Természetesen, minél több érzékközpontot akar befolyásolni a használó annál komolyabb a dolga:
 1. a legkönnyebb befolyásolható érzékközpont az orr, ahogy a legkönnyebben befolyásolható érzék maga a szaglás
 2. valamivel nehezebben befolyásolható az ízérzékelést irányító központ, főként a nyelv osztott érzékelése miatt
 3. a hallóközpont befolyásolása jóval nehezebb, de nagyban könnyíthető valós idejű, módosított hanghullámokkal
 4. a fizikális érzékelés központjának befolyásolása kiemelkedő koncentrációt kíván, mivel a befolyásolt terület a test egészén érző idegeket irányítja
 5. a látóközpont befolyásolása a legnehezebb, mivel a szem képes folyamatosan a környezet 180 fokos észlelésére, amit a befolyásoláskor folyamatosan követni és reprodukálni kell
A genjutsu hatása azonban attól is függ, hogy milyen úton fejti ki azt, nem csak az, hogy mely érzékekre hat. A chakra kiterjesztésének, és a másik agyi chakraáramlásának befolyásolására két fő út létezik:
 • Közvetlen manipuláció: a kiterjesztett chakrát a használója saját irányítása alatt csatlakoztatja az áldozat chakrarendszeréhez, és kezdi el a hatás szerint módosítani az érzékelést. Ez a módszer hosszadalmas felkészülést és koncentrációt igényel, azonban amikor a hatás elkezdődik a chakrakapcsolatot könnyű fenntartani.
 • Közvetett manipuláció: egy chakrával átitatott médium létrehozása, amely az érzékelésen keresztül, az érzékelt információval együtt jut el az agyi központba, és az érzékelés folyamatos módosításával veszi át a hatalmat az érzékelés központja felett. A létrehozása kevesebb előkészületet és koncentrációt igényel, azonban a genjutsu fenntartásához folyamatosan tartani kell a hatást kiváltó, chakrával módosított médiumot.

Végül, a genjutsukról magukról, mint létrehozott hatásokról szólva meg kell említeni azon alapvető tényeket, amik minden ilyen technikára közösen jellemzőek. Tehát minden genjutsu:
 • érzék-tapasztalati alapú; azaz a létrehozott érzék, legyen az szag, íz, érzés, hang, kép, a technikát létrehozó hasonló emlékei alapján fog létrejönni.
 • érzékelő-központú; azaz a létrehozott érzékek nem állandóak, és nem felépítettek, nem fizikai helyhez kötöttek. A genjutsu hatása alatt elváltozó tárgy vagy táj az áldozatban egyénileg jön létre, csakis a hamis érzékei által.
 • egyénileg ható; azaz minden áldozatban külön-külön létre kell hozni a hatást. Több áldozatot, a használó, chakrájának kiterjesztésével, egyenként való összekapcsolással, majd harmonizált hatással kell, hogy csapdába ejtsen.
 • szabványtól független; azaz a genjutsuk a technikák közben befolyásolt érzékszervek és a manipuláció típusának, illetve a technika céljának összességétől lesznek technikák, nem pedig az azokban szereplő hatás pontos lemásolása, leképezése miatt.

avatar
Shikaku
Játékos


Adatlap
Szint: S
Rang: Jounin Hancho
Chakraszint: nem lényeges

Felhasználó profiljának megtekintése http://animecomment.blog.hu/

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.